DRUŠTVO KULTURNIH DEJAVNOSTI VAGANT

Ljubezen do gledališča in odrskega ustvarjanja je amaterskega igralca Borisa Jalovca že pred dobrim desetletjem napeljala na idejo, da s skupino somišljenikov ustanovi društvo kulturnih dejavnosti. Družba ustvarjalnih zanesenjakov se je sprva osredotočila predvsem na kostumsko in vsebinsko dovršene nastope Miklavža, Božička, dedka Mraza, ki svoje mlado občinstvo razveseljujejo v spremstvu pravljičnih bitij. Navdušenje malčkov na številnih decembrskih prireditvah je ustvarjalcem dajalo svežega ustvarjalnega navdiha, zato so repertoar začeli širiti s humorno obarvanimi gledališkimi predstavami, poučnimi delavnicami za otroke, dnevi za prvošolčke in številnimi drugimi tematskimi predstavami.

 

Že vsa leta skrbno nadgrajujejo bogat kostumski fundus, ponašajo se z izvirnimi scenografijami in profesionalno izvedbo dogodkov.

 • Razbojnik Cefizelj in butalska pamet

  priredba po motivih knjižnega dela Frana Milčinskega "Butalci": Boris Jalovec / vloge: butalski pek, butalski policaj, butalski župan: Boris Jalovec / razbojnik Cefizelj, občan Butal Gregor Copatka: Žiga Ažman – Ziggy / poslikava scene: Bojana Jelenc, Boris Jalovec / kostumi: Bojana Jelenc / glasbena oprema, efekti: Radio Kranj / ilustracija: Jožko Trobec, ak. slikar

   

  V gledališki komediji lahko vidimo, kako so Butalci znova dokazali, da so zmagali oni in ne pamet. Poleg tega so to najbolj zabavni prebivalci naše dežele in celega planeta nasploh. Gre za izjemno duhovito predstavo, namenjeno predvsem otrokom od 5 do 15 let, z veseljem pa si dogodivščine Butalcev ogledajo tudi odrasli. Pojdimo torej veselo v Butale in se prešerno nasmejmo svojim lastnim napakam, ki jih sicer tako neradi priznavamo.

 • Kako so tiskali Prešernovo Zdravljico

  Avtor: Boris Jalovec / vloge: mojster Blaznik: Boris Jalovec, njegov pomočnik: Žiga Ažman – Ziggy, kaligrafija: Lara Kren, dr. France Prešeren: Andrej Krebs / scena: Type-art studio Kranj / kostumi: Bojana Jelenc

   

  Mojster Blaznik, njegov pomočnik in kaligrafinja  bodo v kostumih iz 19. stoletja ter tiskarskih oblekah iz istega obdobja na opremi za demonstracijo knjigotiska na humoren način predstavili in prikazali vse, kar se je v takratnem času na tem področju pomembnega dogajalo: razlaga zgodovine od začetkov »črne« umetnosti, svetovne zgodovine tiska od Gutenberga  in nastanka premičnih črk, slovenske zgodovine od Primoža Trubarja, Janža Mandelca, Janeza Vajkarda Valvasorja, Dr. Franceta Prešerna do gospoda Blaznika, ljubljanskega tiskarja, ki je prvi natisnil ter izdal Prešernove Poezije.

 • Tiskarska delavnica s prikazom starega knjigotiska na rekonstrukciji Blaznikove tiskarne

  Mojstrsko ročno tiskarstvo na repliki stare tiskarske delavnice predstavlja izviren prikaz  tiskarske veščine, ki vključuje vse ročne tehnološke postopke. Delovanje tiskarske delavnice je nepogrešljiv del predstavitve zgodovine tiska. Kako so nastale prve knjige, ki so pred skoraj 560 leti nedvomno pomenile pomembno prelomnico v zgodovini človeštva?

   

  Mladi obiskovalci bodo lahko tiskali Prešernove poezije, seveda pa si vsebino natiskanega materiala lahko izberejo tudi sami. Priložnostni odtis bo narejen na formatu do A5, vrsta papirja (navaden EKO papir, umetniški ročno izdelan papir….) in obseg – število izvodov pa se dogovori na podlagi pričakovanega števila obiskovalcev.

PijaR, Janja Rehberger Cerkvenik s.p.

Nova vas 26

SI-4205 Preddvor

T: 00386 51 606 220

e: pijar(a)pijar.si