ŠALŠA

Rider Šalša

Skupino Šalša sestavljajo vrhunski akademsko izobraženi slovenski in kubanski glasbeniki, ki sicer sodelujejo tudi pri različnih domačih in tujih glasbenih projektih. Ljubiteljem latino glasbe ponujajo mešanico različnih stilov kubanske glasbe, med njimi son montuno, guajira, salsa, mozambique, rumbá, danzón, bolero ...

 

Ob zvoku tolkal, trobent in pozavne njihov koncert odlikuje večglasno petje, ki z zanimivimi vokalnimi improvizacijami pričara edinstveno doživetje prave kubanske glasbe.

 

Odlični glasbeniki s pozitivno energijo in vrhunsko glasbeno izvedbo ustvarijo fantastično vzdušje in obiskovalcem koncerta priredijo nepozabno doživetje.

 • Lazaro Amed Hierrezuelo Zumeta (Cub) – timbales/glavni vokal

  Lazaro Amed Hierrezuelo Zumeta prihaja iz kubanske glasbene družine. Z učenjem violine je na konservatoriju »Manuel Saumell« v Havani začel že pri šestih leti in nato glasbeno šolanje nadaljeval na srednji in visoki stopnji inštituta za umetnost, kjer je pridobil naziv violinist, profesor violine in komorne glasbe.

   

  Že med študijem je na Kubi nastopal z otroškim simfoničnim orkestrom, violinskim orkestrom in simfoničnim orkestrom mladih. Pri 12-ih letih je z dedkom Reinaldom, članom znanega dua Los Compadres  in vodjo znane zasedbe Vijeja trova Santiaguera, izdal svoj prvi album z naslovom El Paralitico. V bogati glasbeni karieri je nastopal z mnogimi znanimi glasbeniki, med katerimi so tudi Cesar Lopes, Chuco Valdes, Omara Portuondo in Ibrahim Ferrer.

   

  Po zaključku šolanja je deloval kot orkestralni in solo glasbenik v “Orquesta de la Opera del Gran Teatro de la Habana” in istočasno poučeval violino v glasbeni šoli Manuel Saumell  v Havani.  Kot violinist in kitarist je sodeloval tudi s kubansko mariachi zasedbo “Mariachi Real Jalisco«. Prav ta ga je leta 2010 pripeljala v Slovenijo, kjer je nato ostal in svojo glasbeno kariero nadaljeval v sodelovanju z različnimi latino, pop in rock zasedbami (Las Cuerdas, Che Kandela, Cubismo, Sonora Tropical, El Señores …). Poleg violine so njegovo področje še timbalo, bongo in kongo bobni, komponiranje ter poučevanje glasbe.

 • Ariel Cubria Vic (Cub) – bas/backvokali

  Ariel Cubria Vic je kantavtosko kariero začel v rojstni Havani in se kot kitarist kmalu priključil različnim glasbenim zasedbam. Njegove avtorske skladbe odlikuje značilna mešanica glasbenih stilov; od jazza, popa, roka, bolera, do kubanskih ritmov.

  Po selitvi v Madrid je sodeloval pri studijskih snemanjih ter na turnejah različnih znanih glasbenikov. Nastopal je v številnih mestih po celem svetu (New York, London, Rim, Buenos Aires, Lizbona, Porto, Madrid, Barcelona, Nica, Ljubljana, Havana …). Kot kitarist je bil zaposlen v gledališču Calderon, v istem času je napisal tudi glasbo za predstavo gledališča Alcazar, Pulitzerjevo nagrajenko z naslovom Anna in the Tropics. Leta 2007 se je preselil v Buenos Aires, kjer je deloval predvsem kot studijski glasbenik, posnel pa je tudi svoj prvi solo album Lo Que Vale De Ti, pri katerem so sodelovala velika glasbena imena, med drugim ameriški pianist in skladatelj Bob Telson (nominiran za oskarja za glasbo v filmu Bagdad Café). Od januarja 2011 živi v Ljubljani, kjer sodeluje z različnimi umetniki - z Andražem Poličem, Tinkaro Kovač, zasedbo Vlado Batista & Stringsi ter salsa in latino-jazz zasedbama El Señores  in Cubismo. Čeprav je njegov glavni inštrument kitara, pri različnih projektih sodeluje tudi kot basist in vokalist.

 • Jure Čehovin (Slo) – güiro/backvokali

  Jure Čehovin je svoje glasbeno znanje  izpopolnjeval v Društvu Zlatka Kaučiča, kjer je igral v zasedbi Kombo. Kasneje je obiskoval Konservatorij za balet in glasbo na jazz oddelku v Ljubljani, sodeloval pri številnih šolskih produkcijah in bil nekaj časa član Big Banda Vrhnika. Bil je tudi soustanovitelj glasbenih zasedb Mosaic in Sic With, ki sta z avtorskimi skladbami in izvedbami prejeli kar nekaj nagrad občinstva in strokovnih žirij glasbenih natečajev in tekmovanj (Rock izziv v K4, Youngunz 2006, Jazzon 2013 Novo mesto, 1. tekmovanje jazzovskih skupin in solistov 2010, Logatec …). Trenutno deluje v glasbenem projektu ŠALŠA, v katerem igra s priznanimi domačimi in tujimi glasbeniki.

 • Črtomir Pšeničnik (Slo) – konge

  Črt Pšeničnik je svojo kariero na tolkalih začel kot redni član Big banda Radlje. Pod vodstvom Izidorja Laitingerja je pridobil širok spekter znanja in poznavanja dela v velikih orkestralnih zasedbah. Sodeloval je z mnogimi glasbeniki na slovenski glasbeni sceni in nastopal na številnih festivalih in drugih koncertnih prizoriščih. Leta 2003 je prvič obiskal  Kubo, kjer ga je navdušilo tradicionalno igranje na afro-kubanska tolkala. Na tamkajšnji Akademiji za glasbo se je izobraževal pod mentorstvom priznanih profesorjev, sicer pa se na Kubo se redno vrača na dodatna izobraževanja. Med njegovimi učitelji je tudi Pakito Baez (ES Alicante), sicer pa svoje znanje nadgrajuje in dopolnjuje še na številnih  delavnicah za afro-kubanska tolkala. Na Festivalu Marezijazz 2013 se je prvič predstavil v vlogi mentorja za afro-kubanska tolkala.

 • Andrej Štrekelj (Slo) – trobenta

   Andrej Štrekelj je svojo glasbeno pot začel na glasbeni šoli Ravne na Koroškem pri Marku Kavtičniku, kasneje pa pri prof.  Samu Kolarju. Leta 2009 je končal Srednjo glasbeno in baletno šolo v Mariboru pri prof. Matjažu Dobrovniku in se vpisal na Akademijo za Glasbo v Ljubljani v razred prof. Stanka Arnolda. Leta 2012 je zaključil prvo stopnjo programa Glasbena umetnost,  trenutno pa zaključuje magisterij.

   

   V času šolanja je prejel več zlatih plaket na mednarodnih tekmovanjih, v Novem Sadu in Beogradu več let zaporedoma. Absolutno prvo mesto (100 točk) je med drugim zaslužno tudi za nagrado SGBŠ za izjemne dosežke.

   

   O klasični in jazz glasbi se je dodatno izpopolnjeval pri svetovno znanih glasbenikih in pedagogih (Otto Sauter, Allen Vizzuti, Laura Vukobratovič …). Sodeloval je z EJO-European Jazz Orchestra, Big Band RTV Slovenija, MGL-mestno gledališče ljubljansko, SNG Maribor, SNG Opera in balet Ljubljana ter z drugimi orkestri, big bandi in komornimi zasedbami po Sloveniji in v tujini. Poleg klasične glasbe in jazza se ukvarja tudi z drugimi zvrstmi. Sodeloval je s skupinami, kot so Ansambel Saša Avsenika in Modrijani, trenutno pa deluje v skupinah Balkan Boys, El Señores in v Big Bandu ULAG.

 • Matej Leskovar (Slo) – pozavna

  Matej Leskovar je glasbeno izobraževanje začel pri sedmih letih z učenjem klavirja, pri dvanajstih pa se je zraven klavirja začel učiti tudi trombon. Študij klasičnega trombona je nato nadaljeval na Glasbeni gimnaziji v Ljubljani in Mariboru, sedaj pa študira jazz na Konservatoriju za glasbo v Celovcu. Poleg študija je redno obiskoval klasične in jazz seminarje pri priznanih profesorjih in uspešnih glasbenikih (Branimir Slokar, Jimmy Owens, Louis Bonilla...). Trenutno poučuje trombon na glasbeni šoli Slovenske Konjice in igra v različnih zasedbah od big bandov do manjših combo zasedb. Že nekaj let ima tudi svojo jazzovsko zasedbo imenovano Zbijazz Band. Pred kratkim se je vključil tudi v mednarodni salsa projekt El Señores.

 • Erik Marenče (Slo) – klavir

  Erik Marenče je leta 2002 končal dodiplomski študij na Hogeschool voor muziek en dans v Rotterdamu, predmet jazz klavir pri profesorjih Robu van Kreeveldu (jazz klavir) in Janu Laurens Hartongu (latin-jazz, world music). Po opravljeni diplomi je na isti šoli uspešno zaključil tudi podiplomski študij pri profesorju Krisu Goessensu.

   

  V letih od 2001 do 2004  je  bil  eden izmed organizatorjev tedenskih jam sessionov v rotterdamskem jazz klubu Jazz cafe Dizzy, kjer je igral s številnimi priznanimi nizozemskimi glasbeniki, kot so Benjamin Herman, Ben van den Dungen, Dik de Graaf, Michael Varenkamp, Ciril Osvald, Hans van Osterhout, Marcel Reis, Louk Boudestijn, Rik Mol, Rob van der Wouw, Shirma Rouse, Johnny Tevreden, Pim Dros, Eelco van den Meeberg ... Sodeloval je  tudi z drugimi priznanimi glasbeniki, med katerimi so bili tudi Owen Heart, Adonis Rose, Adam Nussbaum, Rony Kruger, Andy Middletone, Miles Griffith, Judy Niemack, Howard Curtis … Je redni član  Jani Moder Quartet, Lovro Ravbar Quintet, Binho Carvalho Band, Banda Berimbao, Maja Savič Trio, Blaž Trček Quartet, Neomi, Zebra Dots ...V letih 2010 – 2012 je poučeval jazz klavir na Konzervatoriju za glasbo in balet v Ljubljani.

 • Nina Virant (Slo) – backvokali

  Nina Virant je jazz vokalistka, ki letos končuje Konservatorij za glasbo in balet v Ljubljani. Petja se je učila pri priznanih mentorjih SLS tehnike petja, med drugim pri Nataši Nahtigal, Ireni Vidic, Kristini Oberžan, ameriškemu mentorju Deanu Keaelinu, svoje znanje v jazzu pa se še vedno izpopolnjuje pri mentorici Nanči Muck. Sodelovala je s pop/country bandom Lybra, s katerim je pri 17-ih posnela prvo ploščo. Je tudi članica nekaj jazz vokalnih zasedb. Z Ansamblom za slovese se je uvrstila na Festival slovenskega šansona 2013, kot solo vokalistka pa je bila sprejeta na Slovensko popevko 2014. Sodelovala je tudi z big bandom Konservatorija za glasbo in balet v Ljubljani, Jazz punt big bandom iz Tolmina ter Big bandom RTV Slovenija. Kot backvokalistka je že sodelovala na Emi in na koncertiranjih različnih zasedb po Sloveniji. Študij jazza namerava nadaljevati v tujini.

 • David Jarh (Slo) – trobenta

  David Jarh rojen 21.2.1967 v Ljubljani je svojo glasbeno pot začel že zelo zgodaj. Svoje izobraževanje pri predmetu trobente je začel na Srednji glasbeni in baletni šole v Ljubljani in kasneje nadaljeval svoj študij na Graški akademiji na oddelku za jazz. Sodeloval je pri mnogih vrhunskih glasbenih projektih kot npr. David Jarh Soulship Navigators,Solist Jazz Big Banda Graz, Robert Jukič project Charlie, Maya itd. V letu 2000 je začel nastopati kot solist  Big Banda RTV s katerim še dandanes sodeluje. Trenutno svoje znanje in bogate izkušnje prenaša na mlajše generacije glasbenikov kot profesor trobente na Jazz oddelku Konservatorija za glasbo in balet v Ljubljani.

 • Promo video

 • Live komad s koncerta na Nebotičniku

 • Posnetek koncerta na RTV

Vrhunsko igranje, pozitivna energija, fantastično vzdušje!

PijaR, Janja Rehberger Cerkvenik s.p.

Nova vas 26

SI-4205 Preddvor

T: 00386 51 606 220

e: pijar(a)pijar.si