KOLEKTIV NAROBOV

Kolektiv Narobov je predan raziskovanju in ustvarjanju žive umetnosti, pa naj gre za ulične intervencije, gledališke dogodke, radijske posege ali interaktivne predstave. Narobovci so močno prepoznavni tako doma kot v tujini, kjer so prejeli kar nekaj najvišjih festivalskih nagrad. Doma so v letu 2007 prejeli Ježkovo nagrado za projekt Velika sestra.

Narobovci delujejo mednarodno. Poleg številnih gostovanj v tujini imajo za seboj že dve mednarodni turneji, evropsko (2005) ter severnoameriško (2006). Med letoma 2007 in 2013 so gostovali v Kanadi, Nemčiji, Belgiji, Švici, Avstriji, Franciji, Italiji, Makedoniji, Armeniji, Gruziji, na Nizozemskem in na Švedskem. Vsako jesen v Ljubljani organizirajo Goli oder, ki je v dvanajstih letih obstoja postal eden najpomembnejših tovrstnih festivalov v Evropi in Severni Ameriki.

ZASEDBA
PREDSTAVE
AVDIO/VIDEO
 • Maja Dekleva Lapajne

  Maja Dekleva Lapajne dela kot ustvarjalka na področju sodobnega gledališča. Je režiserka in performerka, umetniška vodja Kolektiva Narobov, ena od umetniških vodij mednarodnega festivala Goli oder (KUD France Prešeren). Je članica mednarodnega umetniškega kolektiva Orcas Island Project. Sodeluje pa tudi pri gledališču za otroke (Gledališče Unikat) in mladostnike (Društvo za razvoj gledališča v izobraževanju), gibalnih projektih (Zavod Federacija), klovnovskih projektih (Rdeči noski, Eva Škofič Maurer) ter na televiziji (TV Slovenija) in radiu (Radio Slovenija). Ima status samostojne ustvarjalke v kulturi.

 • Alenka Marinič

  Alenka Marinič je neodvisna ustvarjalka na področju uprizoritvenih umetnosti. Kot peformerka in soustvarjalka je sodelovala pri večini projektov kolektiva Narobov, s katerimi je gostovala na številnih slovenskih in mednarodnih prizoriščih. Leta 2006 začne sodelovanje z igralko Urško Mlakar, s katero ustvarjata v okviru Bimbo Teatra na področju uličnega, klasičnega in otroškega gledališča (Štefka in Poldka, Grema na morje, Grema smučat, Konec, Čirule, Čarule, Puf!, kaaaa-BUM!). Med drugim je delovala kot igralka in soavtorica na televiziji (Štafeta mladosti, Podstrešje, TV Slovenija), v filmu (Nič novega nič pretresljivega), na radiu (Radio Študent, Radio Slovenija). Poleg tega poučuje gledališko improvizacijo doma in v tujini ter deluje pri klovnovskih projektih (Rdeči noski). Trenutno se izobražuje na področju fizičnega gledališča na mednarodni gledališki šoli HELIKOS v Firencah.

 • Tomaž Lapajne Dekleva

  Tomaž Lapajne Dekleva ustvarja v improvizacijskem in klovnovskem gledališču (Kolektiv Narobov - KUD France Prešeren), gledališču za otroke in mlade (Gledališče Unikat in Društvo za razvoj gledališča v izobraževanju, Rdeči noski), uličnem gledališču (Kulturno društvo Priden možic), sodobnem plesu (koreografinja Andreja Rauch Podrzavnik) in filmu (Televizija Slovenija, Neda Baćić). Je avtor več objavljenih oz. uprizorjenih dramskih besedil (Radio Slovenija, Televizija Slovenija, založba Panika, revija Mentor, Društvo za razvoj gledališča v izobraževanju) in knjig za otroke (založbi Didakta in Morfem). Je član društva slovenskih pisateljev in ima status samostojnega ustvarjalca v kulturi.

 • Hannu Risku

  Hannu Risku je glasbenik iz Helsinkov, katerega osnova so tolkala, pri svojem delu pa uporablja še mnogo drugih inštrumentov. Od leta 2004 je član finskega gledališča Stella Polaris, ki se večinoma posveča gledališki improvizaciji, obenem pa kot svobodni umetnik sodeluje pri množici projektov s področja gledališča (Hjorkungen, Viirus Theatre), sodobnega plesa, sodobnega cirkusa (Vaningar, MedAndraOrd), filma in televizije (Finska nacionalna televizija, oddaja Krisse Show). Hannu Risku je vodja orkestra Hanuman Orekstra, kjer je tudi glavni avtor glasbe.

 • TOK-TOK! / Ljubezenska predstava z živo glasbeno spremljavo

  Idejna zasnova: Maja Dekleva Lapajne, Alenka Marinič, Tomaž Lapajne Dekleva / Igra: Alenka Marinič, Tomaž Lapajne Dekleva / Glasba v živo: Hannu Risku / Kostumografija in scenografija: Katarina Zalar / Oblikovanje luči: Borut Cajnko / Grafično oblikovanje: Žiga Testen / Fotografija: Ivian Kan Mujezinović / Produkcija: KUD France Prešeren in Cankarjev dom

   

  Predstava o ljubezenskem odnosu ter vseh njegovih etapah in razsežnostih. Predstava o dveh, ki se včasih premalo, spet drugič pa preveč močno zalepita drug na drugega. Predstava, ki je dovolj čudaška, da se boste lahko brez slabe vesti smejali, in toliko navadna, da se boste v njej prepoznali.

   

  Izkušena igralca, improvizatorja in klovna Alenka Marinič in Tomaž Lapajne Dekleva se poigravata z ljubeznijo v vseh njenih razsežnostih. Z elementi klovnovstva in fizičnega gledališča ter z igro, odprto za improvizacijo in stik z občinstvom, obdelujeta pomembne in hkrati vsakdanje življenjske teme.

   

  Gostujoči finski glasbenik Hannu Risku z uporabo najrazličnejših inštrumentov in svojega glasu dogodek v živo začini z glasbo, ki poganja korenine v različnih zvrsteh: jazz, soul, blues, sodobna elektronika, finska ljudska glasba in svetovne ljudske glasbene tradicije. Čarobna duhovita ganljiva gibalna predstava o stvareh, ki jih vsi poznamo.

   

  Predstava Tok-tok! je poleg mnogih ponovitev v Sloveniji doživela tudi gostovanja v Kanadi, Avstriji, Armeniji in Gruziji ter povsod požela odlične odzive gledalcev in strokovne javnosti.

 • Kolektiv Narobov: Tok-tok!

...Duhovit prikaz dveh, ki se v mladosti zaljubita, se sčasoma oddaljita in se nato spet najdeta, gledalcu ponuja vrsto možnosti za identifikacijo...

Ana Rozman (Radio Slovenija, april 2008)

 

 

...Tok-tok! je eden tistih inspirativnih presežkov na domačem gledališkem prizorišču, ki zelo očitno ne nastanejo iz vzroka, da bi kar koli opravičili, ampak iz avtentične potrebe po delanju teatra... O tem, da bi Tok-tok! zadovoljil pričakovanja publike slehernega festivala, ki polni svoj program z živim pretakanjem odrske kvalitete, je dvoma manj od trajanja črke d.

Primož Jesenko (Komika par excellence in onkraj norme, Dialogi, 3,4 / 2009)

 

 

...Tok-tok! nežno potrka na dušo in vas v smehu poboža.

Ana Ivančič (Ocena, Indirekt, april 2008)

PijaR, Janja Rehberger Cerkvenik s.p.

Nova vas 26

SI-4205 Preddvor

T: 00386 51 606 220

e: pijar(a)pijar.si