KLARISA JOVANOVIĆ & DELLA SEGODBA

Klarisa Jovanović (glas) ter glasbeniki Vasko Atanasovski (sopranski saksofon, flavta, vokal, tolkala, glas), Luka Ropret (kitara, glas) in Žiga Golob (kontrabas, glas), multiinstrumentalisti, avtorji lastnih glasbenih projektov, skladatelji gledališke glasbe za odrasle in otroke, redni gostje na domačih in tujih džezovskih festivalih so se združili v skupino Della Segodba. Ja, dela se godba, in to kakšna: barvita, opojna, filigransko razkošna in obenem minimalistična, v kateri se prepletajo različni glasbeni stili in različne avtorske poetike, ki se srečno dopolnjujejo, in vendar ves čas ohranjajo svojo prepoznavnost.

 

Repertoar zasedbe zajema ljudske pesmi mediteranskih dežel in uglasbeno poezijo slovenskih pesnikov. Odlikujejo ga edinstveni glas pevke in domiselne inštrumentalne vragolije spremljevalne zasedbe.

 • Klarisa Jovanović - glas

  Klarisa Jovanović, glasbenica, pesnica in prevajalka leposlovja, je na slovenskem glasbenem prizorišču navzoča od začetka 90. let. Njen repertoar obsega avtorske pesmi/šansone in priredbe ljudskih pesmi iz dežel nekdanje Jugoslavije, južne Evrope in vzhodnega Sredozemlja. Je avtorica večine projektov, v katerih nastopa, nekaj jih je izšlo tudi na CD-jih. Sodelovala je z Venom Dolencem, Igorjem Bezgetom,Vaskom Atanasovskim in Ninom Mureškičem, Žarkom Živkovićem, Vladom Batisto, Markom Gregoričem, Milošem Simićem in skupino Ethnodelia, italijanskim skladateljem in saksofonistom Enzom Favato in njegovo mednarodno glasbeno zasedbo, z izraelskim kitaristom in skladateljem Drorom Orgadom (Pesmi španskih Judov). Zadnja leta največ nastopa z Ladom Jakšo in Luko Ropretom (Avtorske in ljudske Mediterana), ki od jeseni 2011 pa jo na koncertih spremlja Della Segodba. Kot pevka je doslej nastopala po Sloveniji, na Hrvaškem, v Italiji, Avstriji, Franciji, Bosni in Hercegovini, Makedoniji, na Nizozemskem, v Grčiji in Švici.

 • Vasko Atanasovski - sopranski saksofon

  Saksofonist in flavtist Vasko Atanasovski je eden najbolj ustvarjalnih in vsestranskih slovenskih glasbenikov in skladateljev. Zaradi mojstrskega pristopa do vseh stilov glasbe je zaslovel po žanrsko prepletenih sodelovanjih s svetovno znanimi jazz, rock, klasičnimi in tradicionalnimi glasbeniki. Deset vrhunskih albumov in številne nagrade in pohvale ga uvrščajo med ljubljence glasbenih kritikov in občinstva doma in v tujini. Vasko je reden gost evropskih festivalov, pogosto je vabljen tudi na koncertne odre Indije, Kitajske in New Yorka. Njegova avtorska dela slišimo tudi v gledaliških, plesnih in lutkovnih predstavah ter v repertoarjih uglednih solistov, orkestrov, ansamblov in pevskih zborov.

 • Žiga Golob - kontrabas, glas

  Kontrabasist in bas kitarist Žiga Golob se je prvi glasbeni skupini se je kot bas kitarist pridružil pri desetih letih. Kasneje se je navdušil nad kontrabasom, se vpisal na srednjo glasbeno šolo v Ljubljani in tam leta 1993, v razredu profesorja Luciana Boleta, diplomiral. Od prvih skoraj-rokenrol skupin, ga je pot vodila preko večrasne reggae-afro zasedbe Afro Sound, prvih improviziranj z Ladom Jakšo, osemletnega rednega nastopanja z Vladom Kreslinom, koncertov in snemanj z Big Bandom RTV Slovenija, do nekaj letnega delovanja na slovenski jazzovski sceni. Kasneje je začel intenzivno nastopati tudi na hrvaškem, kjer je po malem aktiven še danes. Sliši se ga lahko na več kot osemdesetih albumih, ki so izšli v doma in v tujini (Hrvaška, Avstrija, Irska, Francija, Španija, Poljska, etc.). Nastopal je na koncertih, festivalih in v klubih v Sloveniji, Avstriji, Italiji, Franciji, Angliji, Latviji, Belgiji, Španiji, Grčiji, ZDA, Avstraliji, Švici, Srbiji, Črni Gori, na Madžarskem, Hrvaškem, Poljskem, Češkem, Slovaškem, Finskem in Japonskem.

 • Luka Ropret - kitara, glas

  Luka Ropret je po končani srednji glasbeni šoli v Ljubljani nekaj let študiral in poučeval kitaro v glasbenih šolah, ter sodeloval na mednarodnih glasbenih taborih. Igra in snema v različnih glasbenih zasedbah, od pretežno akustičnih (Brina, Autodafe, spremljevalni band Matjaža Romiha) do urbanejših (Menu B, Smokes & Shuflles). Sodeluje tudi v  glasbenih projektih trenutne narave in ustvarja glasbene podobe lutkovnih in gledaliških predstav, ter otroških in mladinskih televizijskih serij.

 • Jelena Ždrale (gostja) - violina

  Violinistko Jeleno Ždrale lahko slišimo na albumu Od Ljubezni in se kot gostja lahko zasedbi pridruži tudi na koncertih. Jelena je diplomirala na Akademiji za glasbo v Ljubljani in se že v času študija začela spogledovati z različnimi zvrstmi glasbe. Pridružila se je sodobni jazzovski skupini Lolita in kasneje z Lazarjem, Ivanušo in de Glerio ustanovila etno-jazz kvartet Štefbet Rifi. Prejela je tudi študentsko Prešernovo nagrado.

   

  V zadnjem času je najbolj aktivna v skupinah Godalika, Fake orchestra in Brina, s katerimi redno nastopa na prireditvah in festivalih doma ter v tujini. Kot avtorica glasbe deluje predvsem pri različnih gledaliških in lutkovnih predstavah.

Veno in Klarisa: Sijaj sončece / Didakta, 1993

Sedmina: Rojstvo idola / Vinilmanija, 1997

(ponatis gradiva z avdio kasete, ki je pod naslovom

DUMA: ROJSTVO IDOLA izšla leta 1993 pri ZKP RTVS)

Sedmina: Onkraj reke / Didakta, 1998

Duma Levantina: Pesmi španskih Židov / Dallas Records, 1998

Sedmina: Stekleni čas / Didakta, 1999

Klarisa Jovanović & Trio Bahur: Hasret / Dallas Records, 2001

Klarisa Jovanović & Veno Dolenc: Stoji mi Lipica / Panika records 2001

Klarisa Jovanović: Tam gori na gori / Panika records 2004

Enzo Favata: Crossing / Jana Project, 2004

gostja na dvojnem albumu

Ethnodelia / Menart, 2005

Klarisa Jovanović & Lado Jakša: Zakaj je morje slano

 / Panika records, 2008 / glasbena pravljica

Klarisa Jovanović & Della Segodba: Od Ljubezni / Celinka, 2011

 • Od ljubezni - Uglasbena poezija slovenskih pesnikov

  Pesmi pojejo o različnih obrazih ljubezni: nevarna spogledljivost, hrepenenje, hipna strast, predanost, odrekanje, igrivost, slepa zaljubljenost, zavrnjena ljubezen, poželenje in seveda ljubezen kot gonilo sveta... to je samo nekaj odtenkov čustva, ki so ga ubesedili France Prešeren, Nelda Štok-Vojska, Marko Kravos, Klarisa Jovanović, Kajetan Kovič, Feri Lainšček, Milan Vincetič, Ervin Fritz in Erika Vouk, uglasbili pa Gregor Stermecki, Klarisa Jovanović in Teo Bard. Tri narečne pesmi, ena v istrskem in dve v prekmurskem narečju, s svojo specifično zvočnostjo dopolnjujejo barvitost instrumentalne spremljave, v kateri se prepletajo prvine džeza, popa, roka in ljudskih godb.

 • Pesmi Mediterana

  Na koncertu z naslovom Pesmi Mediterana kreativni in mnogostranski glasbeniki predstavljajo avtorske priredbe ljudskih pesmi, ki se navdihujejo v zvočnem popotovanju po belih obrežjih in otokih, po peščenih zalivih in strmih gorah, ki se spuščajo v širno Sredozemsko morje. Pesmi se predstavljajo v izvirnih jezikih in ritmih, tu in tam vržejo sidro, nato pa z ugodnim vetrom odplujejo, kamor jih odnese: v Istro, Furlanijo, srednjeveško Francijo, na Iberski polotok, v južno Italijo, Grčijo, Turčijo, Dalmacijo...

 • Zrasla mi ladonja

 • Oj, studenče

 • Donna Sabella

 • Lepa Vida

 • muziKafe

 • Od Ljubezni

 • Adam in Eva

 • Lamma Bada / Cuando Te Vide

Odlično odigrana zvočna materija,

ki se spoštljivo utaplja v igrive priredbe

 slovenskih poezij, ponuja veliko iskrivih

in svežih zvočnih občutij,

podprtih s toplim Klarisinim vokalom.

(Miro Samardžija)

PijaR, Janja Rehberger Cerkvenik s.p.

Nova vas 26

SI-4205 Preddvor

T: 00386 51 606 220

e: pijar(a)pijar.si