EVA Š. MAURER

Ljubezen do cirkuške umetnosti je Evo že pri petnajstih letih popeljala na Moskovsko akademijo za cirkuško in estradno umetnost. Po diplomi iz klovnade je diplomirala tudi na Sanktpeterburški akademiji za gledališče, glasbo in film.

Po vrnitvi v Slovenijo je delala kot avtorica in izvajalka radijskih in televizijskih oddaj ter bila dejavna na glasbenem, knjižnem in gledališkem področju, širša javnost pa jo pozna tudi kot ustanoviteljico in umetniško vodjo društva Rdeči noski, klovni zdravniki.

S svojo prvo slovensko celovečerno klovnsko predstavo za odrasle je Eva Š. Maurer odločno zavrgla stereotip o vlogi klovna, ki naj bi na odru zabaval le otroško občinstvo. Gledališka monokomedija zato predstavlja veliko prelomnico v njenem ustvarjalnem opusu, kolaž sodobnih odrskih žanrov, ki se v njej prepleta, pa prijetno osvežitev na slovenskih gledaliških odrih.

PREDSTAVE
AVDIO/VIDEO
 • Eva Š. Maurer / avtorica, igralka

  Ljubezen do cirkuške umetnosti je Evo že pri petnajstih letih popeljala na Moskovsko akademijo za cirkuško in estradno umetnost. Študirala je klovnado, saj je to umetnostna zvrst, s katero lahko vstopa v vse svetove odrske umetnosti, hkrati pa preko humorja, ki je njena osnova, v ljudeh vzbuja pozitivna čustva in občutke. Postala je diplomirana klovnesa in kmalu za tem še diplomantka Sanktpeterburške akademije za gledališče, glasbo in film.

   

  Po vrnitvi v Slovenijo je delala kot avtorica in izvajalka radijskih in televizijskih oddaj ter bila dejavna na glasbenem, knjižnem in gledališkem področju. Izdala je glasbeni album in  okoli deset zbirk pravljic in slikanic za otroke ter prejela nagrado občinstva za vlogo v predstavi SLG Celje Mojca Pokrajculja. Največjo prepoznavnost je zagotovo dosegla s klovnskimi nastopi za otroke in odrasle, širša javnost pa jo pozna tudi kot ustanoviteljico in umetniško vodjo društva Rdeči noski, klovni zdravniki.

   

  S prvo slovensko celovečerno klovnsko predstavo za odrasle Moja nit je rdeča je Eva Š. Maurer odločno zavrgla stereotip o vlogi klovna, ki naj bi na odru zabaval le otroško občinstvo. Gledališka monokomedija v režiji Maje Dekleva Lapajne zato predstavlja veliko prelomnico v njenem ustvarjalnem opusu, kolaž sodobnih odrskih žanrov, ki se v njej prepleta, pa prijetno osvežitev na slovenski gledališki sceni.

 • Maja Dekleva Lapajne / avtorica, režiserka

  Maja Dekleva Lapajne dela kot ustvarjalka na področju sodobnega gledališča. Je režiserka in performerka, umetniška vodja Kolektiva Narobov, ena od umetniških vodij mednarodnega festivala Goli oder (KUD France Prešeren) in članica mednarodnega umetniškega kolektiva Orcas Island Project. Sodeluje tudi pri gledališču za otroke (Gledališče Unikat) in mladostnike (Društvo za razvoj gledališča v izobraževanju), gibalnih predstavah (Zavod Federacija, En-knap), klovnskih projektih (Rdeči noski) ter pri projektih nacionalnega radia in televizije.

 • Moja nit je rdeča / Iskreno neotesana komedija za odrasle

  Režija: Maja Dekleva Lapajne / Scenografija: Tomaž Lapajne Dekleva / Kostumografija: Jana Čoh / Pevsko vodstvo: Ana Duša / Pomoč pri gibu in koreografiji: Krasimir Agin / Oblikovanje svetlobe in tehnično vodstvo: Borut Cajnko / Pomoč pri oblikovanju zvoka: Damjan Rostan, Goran Završnik / Fotografija: Ivian Kan Mujezinović / Produkcija: DRGI in Cankarjev dom

   

  Igra: Eva Š. Maurer

   

  Sodobna klovnska predstava za odrasle je vstopnica v svet doživetij in odnosov, ki se jim v vsakdanjem življenju ne moremo predati. S pomočjo rdečega nosa, najmanjše maske na svetu, se Eva Š. Maurer potopi v fantazije različnih ženskih vlog, o katerih vsi po malem sanjarimo, a jih v resničnem življenju ni mogoče združevati. Zgodbe devetih popolnoma različnih junakinj so uprizorjene skozi prizmo humorja in parodije.

   

  Evi je pod režisersko taktirko Maje Dekleva Lapajne uspelo ustvariti kolaž odrskih žanrov, ki ga v predstavi dopolnjujeta še odlična kostumografija Jane Čoh in scenografija Tomaža Lapajne Dekleva. S pevskimi vložki, ki so nastali pod vodstvom Ane Duša in koreografijami, oblikovanimi z asistenco Krasimira Agina, se gledališko delo občasno prevesi v koncertni dogodek, kabare, baletno predstavo ali celo burlesko.

   

  Kdo je Eva?  Zagrizena vohunka, spolno prebujena deklica, kičasta patriotka, nevesta brez ženina, noseča baletka ali osamljena gospa pred menopavzo? Vse to! Kako se bo odvil motek rdeče niti večera? Odgovor bo sooblikovalo občinstvo, ki bo v predstavo vključeno na nadvse spoštljiv, a hkrati tudi iskreno neotesan način…

 • Moja nit je rdeča / Trailer profesorica glasbe

 • Moja nit je rdeča / Trailer Slovenija

Junakinje, ki se med seboj razlikujejo kot noč in dan, pred gledalci zaživijo z zdravo merico parodije in tolikšno mero humorja, da krohot med predstavo skorajda ne ugasne. Slovenski prvi klovnovski dami pa je treba priznati, da je mojstrica žanrskih preobrazb.

(Manca Čujež, Planet Siol)

 

 

Odmik od standardne »kičaste« klovnovske

 figure je očiten, premišljen in pričakovan,

 izhodišče izvedbenih trikov se premakne

v skromen operativni klovnovski

ostanek – rdeči nos – in ta zmore

z genialno preprostostjo in skromnostjo

v nizu izbranih likov vsakokrat

preseči pričakovanja.

(Zala Dobovšek, Delo)

 

 

Predstava je v meni odmevala več dni.

Najprej nisem vedela, zakaj, zdaj vem.

V vseh vlogah, ki jih odigra Eva Š. Maurer, sem se našla oziroma so govorile

tudi o meni.

Nekatere neposredno, druge z nekaj ovinki.

 Vloga žensk v tem svetu je težka, pa če se

še tako zelo delamo, da zmoremo vse.

Biti prijateljice, biti dobre žene in hkrati

 ljubimke, biti skrbne mame, dobre v službi …

 In Eva Škofič Maurer nam te vloge

predstavi na enkratno humoren način,

ki nas je nasmejal – vse v dvorani –

naravnost do solz!

(Nina Štampohar, strokovna sodelavka KC Janeza Trdine, Novo mesto)

PijaR, Janja Rehberger Cerkvenik s.p.

Nova vas 26

SI-4205 Preddvor

T: 00386 51 606 220

e: pijar(a)pijar.si